Kookgek stelt voor

Bistro gerechten


Zeebaars la Grasseoise

ingrediënten per persoon :

  • 1 stuk zeebaarsfilet van 170gr
  • 2 middelgrote aardappelen "Roseval"
  • 1 dl olijfolie "extra vierge"
  • peper en zout

    Voor de "Grasseoise" (voor meerdere personen) :

  • 32gr gehakte platte peterselie
  • 32gr gesnipperde basilicum
  • 32gr gehakte kervel
  • 2dl olijfolie "extra vierge"
  • 16gr gekonfijte look
  • 200gr in blokjes gesneden rode paprika
  • 60gr gehakte kappers
  • 800gr tomaten, gepeld en in blokjes gesneden
  • 400gr ontpitte en gehakte zwarte olijven


bereiding :

Bereid de "grasseoise" (Zuiderse olijventapenade) daags voordien op volgende manier : meng alle ingrediënten, met uitzondering van de groene kruiden, door elkaar en laat het geheel gedurende een 5-tal uren gaar worden op een heel zacht vuur (mag zeker niet koken). Laat de "grasseoise" een nachtje rusten en voeg de volgende dag de groene kruiden toe.

Kook de aardappelen in hun schil. Pel ze en pureer ze met de olijfolie "extra vierge" en peper en zout.

Ontdoe de zeebaars van zijn schubben. Spoel en fileer de vis. Snijd voldoende af van de buikkant en haal de graten in het midden er uit met een kleine tang. Maak porties van 170 gr. Kruid de vis met peper en zout en bak hem op de velkant in een hete tefalpan met een beetje boter tot hij mooi goudbruin en licht krokant is. Warm intussen de "Grasseoise" op.

Druk de puree lichtjes aan in een ronde vorm van ong. 12cm doorsnee. Doe er 2 soeplepels opgewarmde "Grasseoise" op. Leg de zeebaars op het bord en schik de puree boven op de vis. Werk het geheel af met een beetje olijfolie "extra vierge".

Smakelijk !