Kookgek stelt voor

Bistro gerechten


Gelakkeerde Eendenborst met limoensaus

ingrediënten voor 2 personen

  • 1 eendenborst van 400 gr
  • 2 middelgrote stukken prei, in brede julienne gesneden
  • vers gesneden frietjes
  • peper en zout

    Voor de saus :

  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • sap van 1 limoen
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 10 cl witte wijn
  • 15cl gevogeltebouillon
  • 50 gr boter in blokjes

bereiding

  1. Stoof de gesnipperde sjalot in een pannetje met wat boter (niet kleuren), voeg de honing toe en laat het mengsel even goed doorkoken.
  2. Blus met de witte wijn en laat de saus voor de helft inkoken.
  3. Voeg nu de bouillon toe en laat terug tot de helft inkoken.
  4. Duw de saus door een zeef en bind ze al roerend op met de boter.
  5. Breng de saus tot slot op smaak met een snuifje zout en peper.

  6. Verwijder ongeveer ¼de van het vet van de eendenborst en snijd de rest van de vetlaag in een ruitjespatroon.
  7. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
  8. Bak de eendenborst op de vetkant en zonder vetsof in een warme pan tot deze goudbruin kleurt.
  9. Draai de borst even op de andere zijde (30-tal seconden) en leg het vlees daarna terug op de vetkant.
  10. Leg de eendenborst nu gedurende een 6-tal minuten in een op 180°C voorverwarmde oven en laat het vlees daarna minstens 5 minuten rusten in een warme omgeving (bvb kastje onder de oven).
  11. Bak intussen de prei gaar in een pannetje met een klontje boter en wat peper en zout.
  12. Schik de prei in het midden van het bord en leg de eendenborst er tegen in een waaier van dunne rechte plakjes.
  13. Giet een beetje saus gedeeltelijk over het vlees en werk het geheel af met een schuin gesneden limoen en een takje rozemarijn.

  14. Serveer de frietjes apart.

Smakelijk