Kookgek stelt voor

Bistro gerechten


Gestoofd kalfsvlees met groenten

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsfricassée (zonder been) 
  • 7,5 dl kalfsfond 
  • 200 g champignons 
  • 1 busseltje jonge worteltjes 
  • 100 g zilveruitjes 
  • 200 g krieltjes (of kleine aardappeltjes) 
  • 2 dl room 
  • 2 eetlepels citroensap 
  • 1 koffielepel fijne suiker 
  • 1 eierdooier 
  • kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels) 
  • bladpeterselie 
  • peper uit de molen en zout












Bereidingswijze

  1. Breng ruim wat water aan de kook.
  2. Blancheer daarin het vlees 3 minuten.
  3. Giet het af. Doe het meteen weer in de pan met de kalfsfond en het kruidentuiltje.
  4. Laat 35 tot 40 minuten, afgedekt, sudderen tegen de kook aan.
  5. Wrijf de champignons droog schoon. Laat ze 5 minuten garen in de helft van het citroensap.
  6. Kruid ze met peper en zout. Schraap de worteltjes. Halveer ze in de lengte.
  7. Stoom of kook ze beetgaar.  Pel de zilveruitjes.
  8. Doe ze in een pan met diepe bodem.
  9. Bestrooi ze met de suiker, verwarm tot de suiker gesmolten is.
  10. Blus met 1/2 kopje water. Laat ze, afgedekt, 15 minuten garen op een heel zacht vuurtje.
  11. Schil de aardappeltjes. Stoom of kook ze beetgaar in gezouten water.
  12. Giet ze af. Schep het vlees uit de pan en hou het warm onder aluminiumfolie.
  13. Zeef het stoofvocht en laat het tot de helft inkoken. Klop de eierdooier los met de room.
  14. Schenk, van het vuur af, bij de ingekookte saus.
  15. Roer goed glad. Zet de pan weer op een zacht vuur en laat indikken.
  16. Blijf intussen krachtig omroeren.
  17. Breng de saus op smaak met citroensap, peper uit de molen en eventueel een snufje zout.
  18. Doe er het vlees, de champignons, de zilveruitjes, de worteltjes en de aardappeltjes bij.
  19. Laat een paar minuten goed doorwarmen (maar zeker niet meer koken)!
  20. Werk af met gehakte peterselie.
  21. Serveer goed heet.


* Breng het water aan de kook voor u het vlees blancheert. Het schroeit dan meteen dicht en zo blijft het sappig en smaakvol.