Gelakkeerde Eendenborst met limoensaus
ingrediënten voor 2 personen
- 1 eendenborst
van 400 gr
- 2 middelgrote
stukken prei, in brede julienne gesneden
- vers gesneden
frietjes
- peper
en zout
Voor
de saus :
- 2 eetlepels
vloeibare honing
- sap van
1 limoen
- 1 gesnipperde
sjalot
- 10 cl
witte wijn
- 15cl gevogeltebouillon
- 50 gr
boter in blokjes
|
bereiding
- Stoof de gesnipperde sjalot in een pannetje met wat boter (niet kleuren), voeg
de honing toe en laat het mengsel even goed doorkoken.
- Blus met de witte wijn en laat de saus voor de helft inkoken.
- Voeg nu de bouillon toe en laat terug tot de helft inkoken.
- Duw de saus door een zeef en bind ze al roerend op met de boter.
- Breng de saus tot slot op smaak met een snuifje zout en peper.
- Verwijder ongeveer ¼de van het vet van de eendenborst en snijd
de rest van de vetlaag in een ruitjespatroon.
- Breng op smaak met een beetje peper en zout.
- Bak de eendenborst op de vetkant en zonder vetsof in een warme pan tot
deze goudbruin kleurt.
- Draai de borst even op de andere zijde (30-tal seconden) en leg het vlees daarna terug op de vetkant.
- Leg de eendenborst nu gedurende een 6-tal minuten in een op 180°C voorverwarmde oven
en laat het vlees daarna minstens 5 minuten rusten in een warme omgeving
(bvb kastje onder de oven).
- Bak intussen de prei gaar in een pannetje met een klontje boter en wat peper en zout.
- Schik de prei in het midden van het bord en leg de eendenborst er tegen in een waaier van dunne rechte plakjes.
- Giet een beetje saus gedeeltelijk over het vlees en werk het geheel af met een schuin gesneden limoen en een
takje rozemarijn.
- Serveer de frietjes apart.
Smakelijk
|