Kookgek stelt voor

Bistro gerechten


Plateau met Zeevruchten

ingrediënten per persoon :

  • ½ Canadese of Bretoense kreeft
  • ½ Bretoense krab
  • 3 à 4 langoustines
  • 3 à 4 grote garnalen (gamba n° 4)
  • 4 à 5 palourdes
  • 1 clam
  • 100 gr kreukels
  • 100 gr bulots (kleine wulken)
  • 50 gr ongepelde grijze garnalen
  • 9 Franse holle oesters M3
  • ½ citroen
  • gemalen ijs

    voor de bouillon:

  • 1 kleine wortel
  • 1 selder
  • 1 kleine ui
  • tijm
  • laurier
  • 1 theelepel zeezout
  • 5 l water
  • klein snuifje cayennepeper


bereiding :

Breng het water aan de kook met alle ingrediënten, met uitzondering van de cayennepeper. Laat de bouillon een 5-tal minuten koken en zeef het mengsel. Breng het vocht terug aan de kook en voeg de cayennepeper toe. Kook de schaaldieren apart in de bouillon: verwijder de elastieken van de scharen van de kreeft en dompel ze in de kokende bouillon. Laat 4 minuten doorkoken, haal van het vuur af en laat minstens 20 minuten onder deksel afkoelen. Herhaal deze handelingen met de krab. Ook de langoustines dompelt u in de kokende bouillon. U haalt ze er evenwel terug uit van zodra het vocht terug kookt. De gamba's kookt u op dezelfde wijze als de langoustines. De wulken legt u in de kokende bouillon en laat u afkoelen in het vocht. Met de kreukels doet u hetzelfde als met de wulken.

Open de oesters en de schelpdieren voorzichtig met een oestermes. Schik de zeevruchten soort per soort op een plateau met gemalen ijs en algen. Snijd de kreeft en de krab in het midden door, breek de poten en schik ze in het midden van de plateau. Verdeel de citroenen over de schotel.

Smakelijk !