Kookgek stelt voor

desserts

Geitenkaasjes

Ingredienten:

voor de morellencompote: morellen wijnazijn suiker kaneelstokje voor de geitekaassoufflé: 2 eierdooiers 70 g suiker 80 g verse geitenkaas 3 eiwitten boter voor het invetten suiker voor het bestrooien Bovendien: 40 g boter sap en geraspte schil van ½ onbespoten sinaasappel geraspte schil van ½ citroen 10 ml kirsch zwate peper 2 el dikke room oude geitekaas om te bestrooien
HOME

werkwijze:

1. Morellen wassen en de steeltjes er voor de helft afsnijden. Een inmaakpot hiermee vullen, zoveel wijnazijn over de morellen schenken dat ze net onder staan en ze een nacht laten staan.

2. De wijnazijn de volgende dag in een pan schenken er per 1/21, liter azijn 280 g suiker aan toevoegen en alles aan de kook brengen. Het schuim eraf scheppen en de vloeistof nog enigszins in laten koken.

3. De azijn af laten koelen, totdat deze lauwwarm is en over de morellen gieten. Ze nog een dag laten staan.

4. De azijn er weer afgieten, deze tot de helft inkoken en weer over de morellen schenken. De morellen nog 1 dag laten staan en het proces nogmaals herhalen.

5. Er ten slotte 1 kaneelstokje aan toevoegen. De inmaakpot sluiten en koel bewaren, zo blijven de morellen lang houdbaar.

6. Voor de soufflé de eierdooiers en 40 gram suiker met elkaar vermengen en au bain-marie schuimig kloppen.

7. De geitekaas door de zeef wrijven, aan het eimengsel toevoegen en zolang kloppen tot de massa koud is.

8. Eiwitten met de rest van de suiker vermengen en goed stijfslaan. Het kaas-ei-mengsel voorzichtig door de eiwitten spatelen.

9. 4 kleine souffiévormpjes (10 cm doorsnede) goed invetten en met suiker bestrooien. Vervolgens de massa in de vormpjes schenken. Ze in een kleine ovenslee plaatsen, hier wat water in schenken en de souffié in een voorverwarmde oven gedurende 12 minuten bakken.

10. Voor de compote 1 eetlepel boter in een pan laten bruinen zonder schuim. Hier de geraspte sinaasappel- en citroenschil in fruiten en met sinaas- appelsap afblussen.

11. 2 eetlepels morellenazijn nemen, in een pan doen en enigszins in laten koken. De rest van de boter er in klontjes doorkloppen en de saus binden.

12. Er 300 gram morellenazijn en kirsch aan toevoegen en het geheel zachtjes verwarmen. Er wat zwarte peper over strooien.

13. De souffié op een bord storten en er de morellen- compote omheen schenken. Met een beetje glad- geroerde dikke room en morellensap een patroon op het bord maken. Over het hele bord oude geitekaas raspen.